פיברומיאלגיה                                

my move - מתחם לפיזיותרפיה ופילאטיס

My Move - מתחם פיזיותרפיה ופילאטיספיברומיאלגיה

נכתב ע”י דנה לוי (B.pt ) פיזיותרפיסטית בקליניקת My Move

כאב כרוני הוא אחת מהתלונות הנפוצות ביותר בקליניקה הרפואית, ההערכה היא שכ-20% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם סובלת מכאב כרוני מסוג כזה או אחר. תופעה זו של כאב כרוני נחשבת למעמסה גדולה לחברה מבחינה סוציאלית, כלכלית, אינדיבידואלית או משפחתית. פיברומיאלגיה היא אחת הסיבות העיקריות לכאב כרוני מפושט.

הגורמים לפיברומיאלגיה עדיין אינם ברורים באופן חד משמעי, ההשערה המרכזית היא שפיברומיאלגיה מציגהמצב שבו יש רגישות (סנסטיזציה)של מערכת העצבים המרכזית שמתבטאת בעיקר בכאב כרוני מפושט. נוסף על כך ייתכן שגורמים גנטיים, אימונולוגיים (הקשורים במערכת החיסון) או הורמונליים משחקים תפקיד בהופעת התסמונת.

Enrico Bellato 2012

בנוסף על כך, בפיברומיאלגיה יופיעו נקודות רבות בגוף עם רגישות יתר (היפראלגזיה). חוץ מהסימפטומים העיקריים הנ”ל ייתכן ויתלוו למצב גם סימפטומים כגון עייפות, הפרעות בשינה, בעיות זיכרון או ריכוז, תסמונת המעי הרגיז, כאבי ראש ודיכאון. עקב ריבוי הסימפטומים הללו קיים ויכוח רווח בספרות האם פיברומיאלגיה נחשבת לישות קלינית בפני עצמה או שהיא חלק מתסמונות כאב כרוני מפושטות אחרות.

Luiz Paulo Queiroz 2013

עלפי ה- American College of Rheumatology”” ההגדרה לפיברומיאלגיה היא תסמונת בהאדם סובל מכאב כרוני מפושט במשך כ- 3 חודשים או יותר בלפחות 11-18 נקודות רגישות בגוף ובנוסף יהיו לו סימפטומים שיכללו עייפות, הפרעות שינה וסימפטומים גופניים נוספים.

השכיחות של פיברומיאלגיה בקרב האוכלוסייה העולמית היא כ- 2.7%. בקרב נשים היא עומדת על 4.2% ורק 1.4% בגברים. היא מתחילה לרוב בגילאי 30-40.

למרות הידע ההולך וגדל אודות פיברומיאלגיה בשנים האחרונות, עדיין לא נמצאה הדרך לרפאה. למרות זאת, פעילות גופנית נמצאה כמועילה בשיפור תחושת הרווחה של הסובלים מהתסמונת.

הקונספט של פעילות גופנית כאופציית טיפול בפיברומיאלגיה החל בשנות ה-70 במעבדת שינה. מאז ניתן לראות במחקרים ובקליניקה שמטופלים שמתמידים בפעילות גופנית ומעלים את האינטנסיביות שלה בהדרגתיות, מראים שיפור ניכר בתפקוד היום יומי, הפחתה בסימפטומים והטבה בתחושת הרווחה האישית.

קווים מנחים לתרגול:

תכנית התרגול צריכה להיות מותאמת אינדיבידואלית לכל מתאמן. אין מתכון אחד לאימון עבור הסובלים מפיברומיאלגיה, ישנו צורך לתפור לכל אחד תכנית המתאימה לו, תוך הקשבה ועלייה הדרגתית בעומסים. ישנן מספר נקודות חשובות שיש לקחת בחשבון כשבונים תכנית תרגול:

·         כדאי להתחיל לאט, למשל -10 דקות של הליכה שבהדרגה יעלו ל-30 דקות ביום.

·         יש לשקול הוספת אימון במים ופעילות אירובית במים במידה ומיטיב עם המתאמן.

·         פעילויות כמו יוגה ופילאטיס הן פעילויות עם low impactובנוסף נחשבות לפעילויות המערבות את הגוף והנפש, מרכיב העשוי להיות חשוב ומשמעותי בפיברומיאלגיה. תוצאותיהן לרוב מטיבות עם המתאמנים.

·         מתיחות לפני כל אימון הן יעילות במניעת פציעות.

·         ניתן להתחיל בהדרגה גם עם אימוני כוח וסיבולת תחת פיקוח של איש מקצוע, כמו למשל פיזיותרפיסט, במיוחד במקרים בהם הסימפטומים ערים.

Lilo Fink 2017

בקליניקת מיי מוב אנו משלבים בין טיפולי פיזיותרפיה בגישה האקטיבית לבין פילאטיס שיקומי באופן שיכול להתאים במדויק לצרכי המטופל- לתמוך היכן שיש צורך ולהוות אתגר לפי דרישה.

שתפו:
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
פתח צ'אט
1
צריך עזרה?💬
היי👋
איך אפשר לעזור?